Translate

19 Mart 2014 Çarşamba

Bulut Bilişimin Anahtar Özellikleri


Bulut Bilişimin Hizmet Modelleri Nelerdir?


  1. Bir Servis Olarak Yazılım (SaaS)
  2. Bir Servis Olarak Platform (PaaS)
  3. Bir Servis Olarak Altyapı (IaaS)


Software as a Service(SaaS)

Servisi sağlayanın yazılımı bulut altyapısı üzerinde çalışır ve tüketicideki çeşitli cihazlardan
web tarayıcısı gibi thin client ara yüzüyle ulaşılır. Tüketici sadece kullanıcıya özel yazılımın
yapısal ayarlarını sınırlı olarak değiştirebilir.

Platform as a Service (PaaS)

Yazılım geliştirmek gibi bir ihtiyacınız var ise size uygun modeldir.Yapacağınız yazılım için bazı gereksinimleriniz olabilir.Servisinizin bunları sağlayabilmesi gerekir.PaaS servisi sizin veri depolamanızı, işlem hızını bu doğrultuda geliştirir ve size bu doğrultuda hizmet verir.

PaaS Servisine Örnek Olarak;

• Google App Engine
• OpenShiftfromRed Hat Cloud
• Windows Azure

Infrastructure as a Service (IaaS)

İhtiyaçlarınız işlemci gücünüzün yüksek olması, veri depolama alanlarının sağlanması, ağ kaynakları konusunda ise bu doğrultuda hizmeti veren sistemdir.Yönetim ve kontrol yoktur ancak verilen hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

BULUT BİLİŞİM MİMARİSİ


  • Bulut mimarisinin temelinde yer alan alt yapı bileşenleri; sunucular, güç kaynakları, elektronik ve mekanik kısımlardan meydana gelmektedir. Kurulum, bakım ve destek, veri merkezlerinin yönetimi, elektriksel verilerin taşınması gibi işlemler bu katmanda meydana gelir.
  • Alt yapı üzerinde işlevini sürdüren platformda, donanıma hükmeden bulut işletim sistemi; depolama, hesaplama ve yönetim ile ilgili uygulamalar yer almaktadır.
  • Platform, yazılım geliştirmede altyapı olarak kullanılan kısmı teşkil eder. Platform üzerinde yer alan bileşenler, uygulama programlama ara yüzleri (application programming interface - API) aracılığıyla birbirleriyle temasa geçerler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder